duminică, 4 martie 2012

MÄ‚SURA DEMNITÄ‚Å¢II



Prof.univ.dr. Dumitru MNERIE
RECTOR al Universităţii IOAN SLAVICI



DEMNITATEA, în dicţionare, reprezintă calitatea de a fi demn, atitudine demnă autoritate morală, comportare demnă, vrednicie, caracter demn; prestigiu, gravitate, măreţie, destoinicie, respectiv poziţie, post, rang, treaptă, situaţie, grad mare, înaltă funcţie de stat sau într-o mare organizaţie, eventual alte definiri similare.

În toate aceste considerente despre DEMNITATE, pot fi posibile aprecieri în termeni comparativi, respectiv (prizând poate absurdul unora ... ), chiar în termeni cantitativi.


MĂSURA DEMNITĂŢII apare în multe situaţii asociată: uneia sau mai multor persoane (uneia anume, fiecăreia sau unei întregi colectivităţi), unor profesii (de medic, inginer, dascăl, ... ) funcţii publice (primar, preşedinte, judecător, ...), poziţii sociale (ţăran, muncitor, intelectual, ... ), responsabilităţi (valabil pentru toţi cei atribuiţi, care îşi percep responsabilitatea la nivelul aşteptării celorlalţi ...), originalului (în raport cu copia), unei naţiuni (ROMÂNEŞTI-îmi place! - n.a.), unor (sau anumitor) credincioşi, vremurilor (noi sau vechi), OMULUI, umanităţii, spiritului UMAN, sau chiar şi unor animale (leului, ursului brun carpatin, calului, ...) ş.a.

TotuÅŸi, este greu de stabilit valoarea acestei MÄ‚SURI a DEMNITÄ‚Å¢II, datorită dependenÅ£ei în prea mare măsură de cei care o apreciază. Spre exemplu: “... până la limita MINIM admisibilă a ÃŽNDURÄ‚RII” – după unii, “până la limita MAXIMÄ‚ a ÃŽNDURÄ‚RII”- după ceilalÅ£i.

MÄ‚SURA DEMNITÄ‚Å¢II este considerată, într-un fel, ca ÅŸi un “PRAG al rentabilităţii”... (Dacă apar tendinÅ£e de ne-rentabilitate, oare se mai poate negocia ? Asupra măsurii ? ... Sau asupra DEMNITÄ‚Å¢II ?)

Din alte scrieri ÅŸi vorbiri se pot naÅŸte confuzii ÅŸi în situaÅ£iile unor aprecieri de tipul: “prea puÅ£in DEMN”, “prea DEMN”, “mult mai DEMN”, “din ce în ce mai DEMN...”. Atunci când se propune o candidatură, se arată: “Domnul XY este cel mai DEMN de funcÅ£ia ... în cauză ...”, iar după un timp, după fapte, poate după părerea aceloraÅŸi votanÅ£i, “XY se dovedeÅŸte ca fiind cel mai ne-DEMN de funcÅ£ia ocupată !” Cum de s-a schimbat măsura DEMNITÄ‚Å¢II ? “... E-e-eh, nu mai e cum a fost ...” De DEMN ?

ÃŽntr-un tratat de “prostologie” se prezenta ÅŸpaga, ca fiind “măsura demnităţii noastre naÅ£ionale, iar mărimea ei este direct proporÅ£ională cu ... a demnităţii personale a fiecărui contribuabil”. Bine că nu a apărut într-un tratat academic ... ca să trebuiască să ne însuÅŸim definiÅ£ia, ... poate chiar să ÅŸi credem în ea. (Sâc! ...)

Din opera Marelui clasic ROMÂN, IOAN SLAVICI, am învăţat despre principalele virtuti morale: cumpatarea, sinceritatea, demnitatea, buna-credinţă, ... asupra eroului, scriitorul hotărându-i destinul pe măsura abaterilor de la principiile etice fundamentale.

MARA lui Slavici este femeia aprigă ÅŸi cu un acut simÅ£ al demnitatii umane, care ia hotărârea să-i sfideze pe cei bogaÅ£i prin avuÅ£ie. Odată cu creÅŸterea capitalului Mara beneficiază de stima generală. Åži în MOARA CU NOROC, roman emblematic slavician, un personaj principal identifica sărăcia cu lipsa demnităţii. Dar, “măsura demnităţii” eroilor pozitivi ai lui Slavici este apreciată după atitudinea, munca, efortul depus pentru acumulările materiale ÅŸi spirituale care-i scot din sărăcie, dându-le mândria dobândirilor. ÃŽnsăşi DEMNITATEA lui SLAVICI este conturată de muncă, de eforturi fără limite pentru îndeplinirea răspunderilor însuÅŸite, asumate responsabil peste nivelul aÅŸteptărilor. Demnitatea este asociată ÅŸi/sau implicită altor virtuÅ£i morale exprimate personal în timpul vieÅ£ii sau prin opera sa: sinceritatea, buna-credinţă, francheÅ£ea, iubirea de adevăr, fericirea dată de iubirea de oameni ÅŸi păstrarea măsurii în toate.

Nu cred că trebuie să căutăm unităţi de măsură pentru DEMNITATE. Mihai Eminescu spunea: “Fiecare lucru poartă în sine însuÅŸi măsura sa.” Pe de-altă parte, după André Malraux “Nu există demnitate care să nu se întemeieze pe durere”. Această durere este asemănătoare durerii facerii, sacrificiul cu nădejdea lucrului bun împlinit. Nu cred că, în legătură cu DEMNITATEA, putem umbla cu jumătăţi de măsură, nici cu “ocaua mică”. Ori eÅŸti DEMN, ori eÅŸti NEDEMN !

ToÅ£i care ne-am angajat în “proiectul SLAVICI”- pentru cultură ÅŸi învăţământ”, nu precupeÅ£im nici un efort pentru a rămâne DEMNI de răspunderea asumată, de a susÅ£ine ÅŸi promova valorile culturale româneÅŸti, de a asigura condiÅ£ii de învăţătură, pentru cei care ni se adresează, de a căuta mereu căi ÅŸi metode de creÅŸtere a performaÅ£elor educaÅ£ionale, la nivelul cerinÅ£elor rezultate din mersul societăţii, aflate mereu în căutarea echilibrului ÅŸi păcii universale.

Prof.univ.dr. Dumitru MNERIE
RECTOR al Universităţii IOAN SLAVICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu